Weekendesk

Vondst van artefact in Martin’s Grand Hotel te Waterloo gaat de geschiedenis herschrijven

1 avril 20212 min leestijd
Martin’s Grand Hotel te Waterloo

In 1815 werd Napoleon definitief verslagen tijdens de Slag bij Waterloo. 16 Jaar lang bleef Napoleon’s leger onverslagen. Tot deze veldslag tegen het Britse-, Nederlandse- en Hannoverse leger zorgde voor een epische ommekeer in de geschiedenis. Tot op de dag van vandaag vroegen velen zich af, hoe deze historische overwinning zo plots behaald kon worden? Het lijkt erop dat we het antwoord eindelijk gekregen hebben.

Martin’s Grand Hotel is gebouwd op de plek waar in 1815 de fameuze veldslag tegen het Britse-, Nederlandse- en Hannoverse leger plaatsvond! Daarnaast ligt het hotel op nauwelijks vijf minuten van “De Leeuw van Waterloo”, het herdenkingsmonument als symbool van het hart van de overwinning. Jarenlang hebben historici de sites bezocht om aanwijzingen en een antwoord te vinden op al hun vragen. Maar de echte reden voor Napoleon’s verlies bleef tot op de dag van vandaag een groot mysterie

Op 16 Maart 2021 werd er tijdens de renovatiewerken in Martin’s Grand Hotel echter een opmerkelijke ontdekking gedaan. Een ontdekking die allesbepalend blijkt te zijn voor de geschiedenis van de Slag bij Waterloo, zoals we die nu kennen.

Enkele meters onder de grond werd namelijk een doos gevonden met enkele van Napoleon’s bezittingen. Het meest opmerkelijke voorwerp bleek de strategische kaart voor de veldslag te zijn. Naar historisch onderzoek zou één van Napoleon’s assistenten deze kaart kwijt zijn geraakt tijdens een van de frequente verhuizingen naar een ander kamp.

Er wordt gezegd dat als deze doos niet zoekgeraakt was, dat Napoleon de Slag bij Waterloo waarschijnlijk niet verloren had. Dan zou ook ons leven er vandaag helemaal anders hebben uitgezien.