Weekendesk

Wat is ecotoerisme nu precies?

25 mars 20212 min leestijd
Voeten in het gras

De pandemie heeft ons meer dan ooit duidelijk gemaakt dat de wereld zoals we die voorheen kenden een vervaldatum had. De laatste tijd lijken we dan ook meer stil te staan bij de impact van onze levensstijl op onze planeet. Het is zelfs zo dat 2 op 3 reizigers aangeeft dat ze vanaf nu willen reizen met meer respect voor het klimaat. 

Wist je dat de reisindustrie verantwoordelijk is voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen?

Alle kleine beetjes helpen en kunnen voor grote veranderingen zorgen wanneer het gaat om het zorg dragen voor het klimaat. Zo werd lokaal toerisme op 2 uur van huis dit jaar voor velen een realiteit. We hebben bij Weekendesk dan ook alles op alles gezet om mee deel uit te maken van deze verandering naar eco weekends. Maar waar hebben we het dan precies over?

Hoe kan een hotel duurzaam worden

Tot op vandaag de dag zijn er nog geen regels zijn vanuit de Europese Unie om te bepalen of een hotel al dan niet duurzaam is. Daarom hebben we zelf aan onze partners gevraagd welke acties zij ondernemen om een groenere en duurzamere accommodatie aan te bieden. Hun antwoorden hebben ons geholpen bij het opstellen van onze ECO checklist. Zo vonden we meer dan 500 hotels in onze catalogus die slagen voor onze duurzaamheidstest.

De regels van het spel

In april lanceren we een nieuw thema op onze website: onze Eco-hotels. In de tussentijd willen we al graag enkele puntjes op onze eco-checklist met jullie delen. Veel hotels nemen namelijk vandaag de dag al  heel wat maatregelen om zo hun steentje bij te dragen aan duurzaam toerisme:

  • Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie
  • Energiezuinige verlichting
  • Het uitsluitend serveren van biologische- en lokale producten
  • Het gebruik van onschadelijke en duurzame schoonmaakmiddelen
  • Grijswater recycling (gebruik water twee keer)
  • Kiezen voor organische materialen in lakens, matrassen, handdoeken en beddengoed.

Ben je klaar om mee je steentje bij te dragen aan het beschermen van onze planeet?