Herontdek de omgeving van Brussel deze zomer

10 juin 20205 min leestijd
Triomfboog in Brussel

Vergeet het Atomium en de Grote Markt. Brussel heeft je zoveel meer te bieden dan dat. Het maakt niet uit of je van historie, natuur of graffiti houdt, voor iedereen heeft deze stad wel iets om te beleven. Van picknicken bij zonsondergang in het park tot het bezoek van ruïnes van een abdij, hebben een aantal ongewone activiteiten voor je op een rijtje gezet!

Gaasbeek Kasteel

Gaasbeek Kasteel

Net buiten Brussel bevindt zich een eeuwenoud kasteel, gelegen in het plaatje Lennik. Op de plek waar nu het kasteel staat werd in 1236 een burcht gebouwd ter bescherming van Brabant. Door de jaren heen werd deze steeds verwoest en weer opgebouwd. Na jaren van herbouw transformeerde de burcht in het imposante kasteel dat het vandaag de dag is.

Naast het kasteel zelf zijn ook de museumtuin en het park zeker een bezoekje waard. De museumtuin is bezaaid met zeldzame fruit- en groentesoorten. In deze tuin staat ook een vroeg barokke, ommuurde ‘Franse’ tuin, waarbij je met een dubbele trap kan genieten van een panoramische uitzicht van het kasteel. Wandel hierna eens door het prachtige park ter grootte van 49 hectare. Hier vind je misschien wel de hoogte eikenbomen van België en talloze kleine kronkelpaadjes. De ideale plek om eens goed te onthaasten.

Het Jubelpark

Picknicken in de park van Brussel 

Onze hoofdstad kent vele parken en tuinen die in de zomer een uitstekende bestemming zijn voor een uitgebreide picknick. In welk hoekje van de stad je je ook bevindt, er is altijd wel een park in de buurt. Het ene park in meer geschikt om te sporten terwijl het andere park weer een adembenemend uitzicht biedt. Kortom, er is voor iedereen een park in deze prachtige stad. We nemen je mee naar een aantal bijzondere parken!

Park van Vorst.

Dit park is bij uitstek het beste park voor een picknick bij zonsondergang. Vanuit Park van Vorst word je elke avond opnieuw getrakteerd op een kleurrijke zonsondergang, romantischer wordt het niet! Omdat het park gelegen is op een heuvel heb je een weids uitzicht over de binnenstad van Vorst. Ook is dit een geschikte plek voor een heerlijke yogasessie of om te zonnen wanneer het weer dit toelaat.

Dit park bereik je met tram 3 of 4, je stapt uit bij de halte Albert.

Het Jubelpark 

Misschien is dit wel het bekende park in de hoofdstad. Dit is een groot park dat zich kenmerkt door zijn vijfhoekige vorm. Het pronkstuk van dit park is absoluut de triomfboog, dit in 1905 voltooide prachtstuk vormt een iconische plek in de stad. Wanneer je ter hoogte van metrohalte Schuman het park binnen wandelen en hier je picknicklaken spreid, heb je een beeldschoon uitzicht op de triomfboog en de fontein. Daarnaast is dit park ook erg populair onder joggers en worden er vele outdoorlessen gegeven.

Dit park bereik je met de metro naar Schuman of Merode.

 De Kunstberg

 De Kunstberg (Mont des Arts)

Ben je opzoek naar een indrukwekkend uitkijkpunt in de binnenstad van Brussel? Stop dan maar met zoeken. Mont des Arts biedt een uitzicht dat je absoluut niet wilt missen tijdens een bezoekje aan de binnenstad. Aan deze helling grenzen ook de gelijknamige Kunstbergtuinen. Deze iconische tuin is gecreëerd ter ere van de wereldtentoonstelling in 1910. 40 jaar later werd deze tuin opgenomen in het urbanistische project aan de kunstberg. In deze tuin vind je verschillende bankjes, perfect om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Ook zijn er fonteinen aanwezig en daarnaast ook een skatepark. Dit is dus een bezienswaardigheid voor jong en oud.

Abdij van Villers

Op een kleine drie kwartier rijden vanaf het centrum van Brussel vind je een aantal indrukwekkende ruïnes. Dit zijn de overblijfselen van een voormalig cisterciënzerabdij. De bouw van de abdij vond omstreeks 1190-1267 plaats. In de eeuwen hierna verbleven hier vele monniken tot de zij werden verdreven in 1796. Hierna werden materiale verkocht en gesloopt. Totdat het in 1893 in handen kwam van de Belgische staat, die sindsdien herstelwerkzaamheden uitvoert om de ruïnes zo goed mogelijk te onderhouden.

Een bezoekje aan deze ruïnes is zeker je tijd waard. Ze worden ook wel beschouwd als een van de mooiste architectonische locaties in Europa. Niet alleen de overblijfselen van de abdij zelf zijn prachtig maar ook de in ere herstelde tuinen is iets wat je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek. De abdij heeft 5 beeldschone tuinen ieder met een eigen thema. Ook wordt er een rondleiding met behulp van tablets georganiseerd waarbij gebruik wordt gemaakt van AR (augmented reality), een leuke activiteit voor jong en oud!

Zoniënwoud

Zoniënwoud

Voor de natuurliefhebbers is er ook veel te beleven rond Brussel. Op nog geen 15 km van het centrum bevindt zich het Zoniënwoud. Dit indrukwekkende natuurgebied staat bekend om haar enorme bomen, sommige met een omtrek van wel 4 meter. Dit uitgestrekte bos bestaat uit meer van 17.000 bomen, dus groot genoeg voor een flinke wandeling.

Als je meer richting Hoeilaart loopt, tref je verschillende kronkelende vijveroevers aan iets wat je tijdens je bezoek aan dit bos absoluut niet mag missen. In de uithoek van het Zoniënwoud vind je een verlaten renbaan van Groenendaal. Deze open vlakte is een ware verademing tussen het dichte groene woud. 

Street art Brussel

Street art 

Wanneer je door Brussel loopt kom je verschillende soorten kunstwerken tegen, van prachtige oude gebouwen tot moderne kunst in de vorm van street art.  Door de stad lopen verschillende wandelroutes waarbij je de kunstwerken kunt bewonderen. De street art bestaat uit graffiti werken maar ook uit objecten door door kunstenaars zijn gecreëerd. Deze kunst staat in contrast met de vele klassieke straatjes in de stad. 

De werken zijn online vastgelegd op een kaart, met behulp van deze tool is het mogelijk om zelf een route uit te stippelen langs street art naar keuze. Sommige kunstwerken die je kunt bekijken zijn verbonden aan een thema. Binnenkort verschijnt er een speciale muur vol graffiti werk tegen klimaatverandering. Wissel je wandeling in het bos een keer om voor een wandeling langs de street art van Brussel, iets waar je zeker geen spijt van krijgt! 

Wil je echt even ontsnappen uit de stad? Ontdek dan ons artikel over de fijnste stranden van België.