Weekendesk

De ultieme chocolade tour door België

Van hartige pralines tot chocolade pumps
13 mai 20203 min leestijd
Handgemaakte pralines

De echte foodies weten dit natuurlijk al maar chocolade is niet zomaar een zoetigheid. Als het op de juiste manier door de juiste persoon gemaakt wordt, is het kunst. Ga met ons mee op reis en proef de kunstwerkjes van de beste chocolatiers van België. In september 2019 heeft Gault & Millau drie chocolatiers  bekroont met de titel Chocolatier of the year. De lijst met goede chocolatiers bestaat uit 88 chocolademakers. Dan kan je wel stellen dat de drie winnaars echt wel bijzonder goede chocolade maken.

 De beste chocolade van Vlaanderen

Joost Arijs heeft de prijs voor beste chocolatier in de wacht gesleept. De Gentenaar heeft dan ook zijn eigen winkel in Gent en webwinkel. Joost is niet alleen een meester in chocolade maar ook in patisserie. Hij heeft hiervoor al eens een prijs gekregen van Gault & Millau in 2012.  In 2019 werd hij bekroond tot  Chocolatier of the year, deze prijs kreeg hij onder andere voor zijn Macadamiapraline, met karamel en een macadamianoot.

Zijn winkel genaamd Joost Arijs bevindt zich aan de Vlaanderenstraat in Gent en is ook in deze tijd geopend. Joost verkoopt niet alleen heerlijke chocolade maar ook vele andere zoetigheden, denk aan patisserie, macarons, ijs, koekjes en meer. Zo is er ook iets te proeven als je minder fan bent van chocolade, dat kan gebeuren natuurlijk ;)

Foto door:Wannes Nimmegeers

De beste chocolade van Brussel  

Jérôme Grimonpon, van origine een Fransman verhuist na het afronden van zijn patisserie opleiding naar België. In Brussel volgt hij een opleiding waar hij zich specialiseert in chocolade, dit blijkt dan zijn passie te zijn. Vervolgens doet hij 13 jaar lang ervaring op bij de prestigieuze chocoladefabriek Mary (leverancier van de rechtbank).

In april 2013 opent hij zijn eigen winkel in Ukkel en lanceert zijn eigen assortiment. Door de jaren heen wint hij verschillende prijzen voor zijn creaties. Zijn winkel hanteert in deze tijd aangepaste openingstijden die worden bijgewerkt op zijn website. Zijn verrukkelijke creaties zijn ook via de webshop te bestellen. Jérôme is betreft chocolade helemaal bij de tijd, hij verkoopt ook een vegan collectie. Deze (web)winkel is absoluut een bezoekje waard!

Foto door: Brussels is your

De beste chocolade van Wallonië

Denis Ariqua, een ambitieuze chocolatier viel net als de twee andere heren ook in de prijs. Hij werd ook bekroond tot chocolatier of the year, voor de regio Wallonië. Deze chocolate maker ontdekte al op jonge leeftijd zijn voorliefde voor het zwartbruine vloeibaar goud. Door de jaren heen heeft Denis samengewerkt met briljante chocolatiers die hem de chocolatier hebben gemaakt die hij vandaag de dag is.

Om zijn creaties te proeven kan je een bezoekjes brengen aan Ariqua Denis, gelegen in Andenne. De winkel is in deze tijd wel geopend met aangepaste openingstijden. Shop je liever online? Geen probleem Ariqua Denis heeft ook een webshop, zo geniet je alsnog van de lekkerste chocolade maar dan thuis. De winkel en webshop staan vol met heerlijke chocolade dus kiezen zal lastig worden. Denis speelt ook in op feestdagen met originele cadeaus van chocolade. Zo heeft hij speciaal voor moederdag een chocolade rode pump gemaakt die je aan je moeder kan geven. Ook deze (web)winkel is een waar pareltje!

Ben je meer van ander soort zoetigheden? Lees dan eens ons artikel over ander Belgisch lekkers.

Foto door: Michel Tonneau