Ontdek de geheimen van de Ardennen

20 mai 20203 min leestijd
Dinant luchtfoto

Wil je deze zomer graag de mensenmassa’s vermijden en op avontuur uitgaan? De Belgische Ardennen heeft alles wat je nodig hebt voor een heerlijk verblijf. Talloze riviertjes stromen door dit dicht beboste gebied. Of je wilt pootje baden, zwemmen of kanoën, er is voor jong en oud iets te beleven. Voel je een echte royal in een van de vele kastelen of trek eropuit voor een lange wandeltocht. Adem de frisse buitenlucht in en vergeet de tijd.

Kajakken in de Semois

Geniet van de rust in Vresse-sur-semois

Deze gemeente heeft zijn naam te danken aan de rivier de Semois die van oost naar west door deze gemeente stroomt. Met slechts 2.500 inwoners (die als enige in België Champenois spreken) staat deze plek garant voor rust. 

Hoewel er weinig mensen wonen, is er in de omgeving genoeg te doen. Van kajakken in de Semois tot genieten van een indrukwekkend uitzicht op de Roche des Fées. Deze omgeving staat ook bekend om de talloze wandeltochten door dit prachtige stukje natuur. Of je een beginnend wandelaar bent of dat je je liever waagt aan de meer uitdagende routes, er is voor iedereen een wandelroute. Na veel natuur ook behoefte om een dorpje te bezoeken? Neem eens een kijkje in het authentieke Laforêt, dit plaatsje maakt deel uit van de mooiste plekjes van Wallonië. De inwoners van Laforêt verzorgen het dorp met veel liefde, waardoor alles in nog in goede staat is en daarom zeker een bezoekje waard is.  En wat is er fijner dan na een dag vol avontuur in de natuur, neer te ploffen op bed in een charmant hotelletje!

Brug, Ardennen

Beleef de geschiedenis van Paliseul 

Dit idyllische dorpje in Belgisch Luxemburg ademt geschiedenis. De geschiedenis van deze gemeente gaat terug naar de vroege middeleeuwen. In deze tijd vertrok de koningin van Oostenrijk naar deze regio om hier een jachtslot te laten bouwen. Ook was dit dorpje de woonplaats van dichter Paul Verlaine die hier een huis liet bouwen. Een van de meest indrukwekkende gedeelten van dit dorp is toch wel het militair kerkhof van de gevechten van 1914.

Buiten dat er een hoop geschiedenis te beleven valt, is er ook veel te doen voor natuurliefhebbers. In een deelgemeente genaamd Maissin vind je verschillende wandelroutes, onderverdeeld naar moeilijkheidsgraad. Deze wandelroutes samen hebben een lengte van meer dan 150 km. Na een actieve dag kan je neerstrijken met een glas wijn in de tuin van een prachtig hotel in de buurt. 

Huisjes in Dinant

Kastelen kijken in Dinant

De omgeving van deze beroemde stad heeft een hoop te bieden, van prachtige kastelen tot de Dinantse Koek. Als je deze bijzondere locatie bezoekt, rij dan eens langs de rots van Bayard. Deze rots is wel 40 meter hoog en heeft de vorm van een naald. Volgende de legende komt dit door een paard wat op de vlucht was voor Karel de Grote. Geloof je dit niet? Bewonder de hoefijzer afdruk zelf maar als je er bent! 

Nog een must voor een bezoek aan Dinant is haar Citadel, het is een flinke klim maar dat is het zeker waard. Bewonder vanaf het Citadel het indrukwekkendste uitzicht van de stad. Als je door de straten van dinant dwaalt dan zal het je niet ontgaan dat de saxofoon een belangrijke rol speelt in de stad. De uitvinder van dit instrument: Adolphe Sax, is geboren in Dinant in 1814 en dat is tot op de dag van vandaag nog zichtbaar.  

Buiten de stad hoef je je ook niet te vervelen. Wat dacht je van een kajaktocht langs een kasteel of een bezoek aan een van de vele kastelen? Ook is er genoeg ongerepte natuur in de buurt om te bewonderen. Om de dag echt in stijl af te sluiten overnacht je uiteraard in een kasteel.