Snoep je weg door België

Tour met ons mee langs al het lekkers dat ons land te bieden heeft.
29 avril 20203 min leestijd
Wafel in de hand

Van Antwerpse Handjes tot Gentse Neuzekes, bijna iedere grotere stad heeft wel haar eigen lekkernij. We hebben de perfecte route voor je uitgestippeld om dit allemaal te kunnen proeven. Ga met een lege maag op pad want er valt veel te snoepen!

Gentse Neuzekes

Gentse Neuzekes

We beginnen onze reis in Gent, hier vind je de Cuberdon, ook wel bekend als Gentse Neus, Neuzeke, Tsoepke of Topneus. De naam komt voort uit de vorm. Dit lijkt op een neus door de kegelvorm die het snoepje heeft. 

Deze lekkernij is per toeval ontdekt toen een Gentse apotheker in 1873 een mislukt preparaat voor geneesmiddelen maakte. Dit goedje vormde een korst maar bleef vloeibaar van binnen, dit werd later een Gentse Neuzeke genoemd.

Dit snoepje kent vele smaken zoals: framboos, aardbeien, kersen, citroen, banaan, ananas, kokosnoot en nog veel meer. Momenteel bestaan er meer dan 25 smaken. Echter zijn de populairste nog altijd de originele met een frambozen aroma.Voor de ultieme beleving koop je de Neuzen bij een van de traditionele kraampjes op de Groentenmarkt in Gent.

Antwerpse Handjes

Antwerpse Handjes 

In de Scheldestad, vinden we de Antwerpse Handjes een van de bekendste koekjes van Vlaanderen. Hoe deze lekkernij aan zijn naam is gekomen is alles behalve smakelijk. Het komt van het woord “handwerpen” volgens de legende, zou de reus Druon Antigoon van iedere schipper die op de Schelde passeerde een hele hoge tol eisen. Als de schippers dit weigerde te betalen werd de hand afgehakt en in de Schelde gegooid, vandaar het woord “handwerpen”. 

Dit koekje werd ontworpen in 1934 als geschenk aan Antwerpen. Later in 1971 werd er ook een chocolade versie van het handje op de markt gebracht. Echter werd er later aan de chocoladebewerker gevraagd om een gevulde variant te creëren. Zo geschiedde en werd er in 1982 een chocolade hand gemaakt met een vulling van marsepein, Elixir d’Anvers en niet veel later volgde ook een versie met een praliné vulling. 

Vergeet tijdens je tour door Antwerpen niet om het Eilandje te bezoeken. Dit wordt gezien als een van de coolste stukjes van de stad. 

Luikse Wafels

Luikse wafels

Een van de bekendste wafels van België is toch wel de Luikse wafel. Niet te verwarren met de Brusselse wafel, die toch vaak wordt gezien als de wat drogere variant. Waar de Brusselse wafel wat lichter en minder zoet is, is de Luikse wafel zwaarder en bevatten suikerkristallen. De suikerkristallen worden in het beslag toegevoegd en smelten vervolgens in het wafelijzer. Hierdoor is het niet gebruikelijk om deze wafel nog eens extra te zoeten met poedersuiker, iets wat bij de Brusselse wafel vaker wel wordt gedaan. De verschillen zitten niet alleen in de smaak maar ook in de vorm. De luikse wafel oogt groffer en is geen perfecte rechthoek, dit geldt wel voor de Brusselse variant. 

Als we menig blog mogen geloven moet je voor een echt goede Luikse wafel een bezoekje brengen aan Une Gaufrette Saperlipopette. Dit tentje ligt in het centrum van Luik en is vaak te vinden door de lange rij van fans voor de deur. Reken vooral in het weekend op lange rij omdat deze wafels erg geliefd zijn door zowel Luikenaren als toeristen.

Als je echt niet kan wachten om te genieten van een heerlijke goudgele wafel, probeer ze dan eens zelf te maken met dit recept.

Eet Smakelijk!