4 opmerkelijke Europese nieuwsjaarstradities

25 décembre 20191 min leestijd
Weekendje weg rond nieuwjaar

Al gehoord van gelukbrengende druiven en linzen die rijk maken? Nieuwjaar vieren doen we in Europa overal anders. Ga je een weekendje weg met nieuwjaar of vier je oudejaarsavond in het buitenland, kom je misschien wel een van deze vier tradities tegen.

Nederland: oliebollen

Oliebollen met nieuwjaar in Nederland

De zoete Nederlandse variant op onze smoutebol vind je op werkelijk elk nieuwjaarsfeestje bij onze noorderburen. En er wordt creatief mee omgesprongen. Want naast de traditionele oliebol met poedersuiker heb je ook varianten met rozijnen, room, appel, sukade en sinaasappel. Smullen!

Spanje: twaalf druiven

Twaalf druiven, traditie in Spanje

De Spanjaarden beginnen het nieuwe jaar fris en gezond: bij elke klokslag om middernacht op 31 december eten ze een druif. Dat brengt geluk, volgens de overlevering. Wil je het samen met de locals vieren, begeef je dan naar het Puerta del Sol in Madrid. En vergeet de druiven niet!

Frankrijk: maretak

Maretak, nieuwjaarstraditie Frankrijk

De Fransen sluiten het oude jaar af met een uitgebreide maaltijd, en de champagne ontkurken ze al ruim voor 12 uur. Oud en nieuw is er een echt familiegebeuren. Als de klokken twaalf keer slaan, geven geliefden elkaar een maretak en natuurlijk een nieuwjaarszoen

Italië: linzen

Italianen eten linzen met oud en nieuw

Italianen eten niet elke dag pasta of risotto. Op oudejaarsavond zetten ze linzen op tafel! Dat is een oud heidens gebruik. Linzen zorgen namelijk voor geluk en geld, zeker als je er veel eet. Ze worden op een verfijnde, typisch Italiaanse manier bereid. Eet maar lekker mee. Felice anno nuovo!